The report on the mission of the planned forage testing laboratory at the Veterinary Institute (VSAH) in Bet Dagan is now available here
Excerpts from the dioxin section:
3.4.2 Dioxins and dioxin-like chemicals (DLC) Dioxins and dioxin-like compounds (DLC) are by-products of various industrial processes, and are commonly regarded as highly toxic compounds that are environmental pollutants. Dioxins have been considered highly toxic and able to cause reproductive and developmental problems, damage the immune system, interfere with hormones and also cause cancer. This is based on animal studies. Because dioxins refer to such a broad class of compounds that vary widely in toxicity, the concept of toxic equivalence (TEQ) has been developed to facilitate risk assessment and regulatory control. Toxic equivalence factors (TEFs) exist for seven congeners of dioxins, ten furans and twelve PCBs. The reference congener is the most toxic dioxin 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) which per definition has a TEF of one.
Dioxins are not intentionally produced and have no known use. They are the byproducts of various industrial processes (i.e., bleaching paper pulp, and chemical and pesticide manufacture) and combustion activities (i.e., burning household trash, forest fires, and waste incineration). Dioxins and PCBs are randomly present as contaminants in the environment and dietary intake represents the most common route of human exposure. PCBs and dioxins have similar physical and chemical properties. They are both lipophilic and persistent compounds that accumulate in the food chain, consequently biological samples often contain both dioxin and PCB congeners.
Foods of animal origin are the greatest source of human exposure to these contaminants and animal feeds may be an important source of contamination for livestock. Contaminated fats or oils added either intentionally or unintentionally to manufactured feeds can be a source of dioxins and PCBs. These industrial pollutants may be emitted into the air contaminating soil and water and remaining deposited on pastureland. In this case grass-fed animals in highly contaminated areas may give rise to unsafe food products. Maximum levels of these contaminants allowed (table provided in report) in feed and foods of animal origin have been established in some countries, but existing limits are quite variable.
The ultimate aim of toxicology and food/feed safety lab is to be able to lay down in a guideline for efficient and effective management of a contamination incident the maximum time period which should be observed between sampling and report of the analytical result. If the VSAH labs are not be able to accomplish this within the set period and a country faced with the situation of PCBs/dioxin incident in the feed and food
chain VSAH will need to take the appropriate decisions and use laboratories which can comply with the set time period.
The EU reference laboratory for dioxins and PCBs (State Institute for Chemical and Veterinary Analysis of Food, Freiburg, Germany) introduced a detailed view on laboratory capabilities needed for management in dioxin crisis situations.
• The usefulness of the use of CALUX assays and the time needed to obtain first results from use as screening method and confirmed results of suspected samples (eventually differentiated for different matrices : feed materials, compound feed, meat, milk, eggs, ....) in case of a contamination incident.
• the time needed to get a reliable result using GC/HRMS methods (eventually differentiated for different matrices: feed materials, compound feed, meat, milk, eggs, ....) in case of a contamination incident;
• the usefulness of animal biopsy samples to verify compliance with EU legislation.
• Any other useful information related to the sampling and analysis to manage effectively and efficiently a major dioxin contamination incident.
חדשות ערוץ 2
24/04/2013
"אין מניעה להמשיך
לאכול ביצים"
פרשת ביצי הדיוקסין עוררה דאגה ושאלות רבות בקרבי
גולשי חדשות 2 באינטרנט. האם יש להפסיק או להפחית את אכילת הביצים? האם יש הנחיות
מיוחדות לגבי אופן אכילת ביצים מעתה, ומה הוא בעצם אותו חומר בעל השם המאיים
"דיוקסין" - התשובות לפניכם
משרדי הבריאות והחקלאות הורו להפסיק את שיווקם של ביצים
שמיוצרות במספר משקים בישראל, זאת לאחר שבבדיקות מעבדה שבוצעו בהולנד נמצא כי הביצים
מכילות שיעורים גבוהים של חומר המכונה דיוקסין, שבצריכה ממושכת עלול לגרום להתפתחות
מחלת הסרטן ולבעיות שונות במערכות הגוף - העצבים, המערכת החיסונית ועוד. הידיעה שפורסמה
אמש לראשונה במהדורה המרכזית עוררה שאלות רבות בקרב גולשי חדשות 2, שלשאלותיהם אנחנו
מנסים לספק כאן תשובות.
עם זאת, במשרד הבריאות מבהירים כי נזקים בריאותיים
עלולים להיגרם רק עקב צריכה ממושכת של החומר במשך חודשים או שנים, וכי הריכוזים שזוהו
בבדיקה אינם מהווים סיכון של ממש לאדם הממוצע. מדובר בארבעה משקים קטנים שאותרו במקומות
שונים ברחבי הארץ, ובביציהם אותר הריכוז הגבוה של הדיוקסין. כל הביצים נפסלו לשיווק
מיד עם מציאת החומר.
גולשים רבים שאלו אילו נזקים עלול לגרום הדיוקסין,
האם יש להיזהר מעתה באכילת ביצים, והאם ילדים רגישים יותר לפגיעה מהחומר. במשרד הבריאות
הבהירו היום כי אין מניעה להמשיך לאכול ביצים. במשרד הוסיפו והסבירו כי גם אם אוכלים
בטעות ביצה נגועה, לא נגרם נזק ממשי. כל הביצים בכללן מכילות דיוקסין שהוא חומר טבעי
שנוצר מעצמו, בניגוד לדוגמה לאנטיביוטיקה. בביצים האמורות נמצאה חריגה, ועל כן הן נפסלו.
"הערכים של דיוקסין במדינת ישראל לפי בדיקה שנערכה
בחלב אם, שזה המדד המשקף את שיעור דיוקסין באוכלוסייה, נמוכים ביחס לעולם וביחס לרמה
המותרת", הוסיפו היום במשרד. הבדיקות שתוצאותיהן התפרסמו אמש נעשו השנה. הם בדקו
משקים מכל הארץ ומצאו 3 מהם עם ריכוז של דיוקסונים. אנשי משרד החקלאות ניסו למצוא את
הגורם המקשר בין שלושת המשקים, ולאחר בדיקה ממושכת גילו כי כולם מקבלים את המזון לחיות
מאותו בית תערובת. זה היה הקשר היחיד בין המשקים.
"דיוקסין זה חומר שנוצר בטבע", הסבירו לנו
היום, "בניגוד לאנטיביוטיקה, דיוקסינים יכולים להימצא גם בלי שיוסיפו אותם. לגופו
של עניין, זה זעיר אנפין", הוסיפו גורמים המקורבים לנושא. "מדובר בשלושה
משקים ובעשרות עד מאות ביצים, מתוך מכלול של לא פחות מ-2 מיליארד בשנה".
"זה היה מטריד הרבה יותר אם היינו מוצאים אנטיביוטיקה,
שאינה נוצרת באופן טבעי", אמרו גורמים המעורים בבדיקה. "כמות הביצים שצריך
לאכול ביום כדי באמת להפגע מהחשיפה הזו, כיוון שזה נזק מסתבר, היא לא כמות שאדם נורמלי
צובר". יש לשוב ולהזכיר שבמשרד הבריאות לא שינו את המלצתם שלא לאכול ביצים חיות,
אלא ביצים שעברו הליך חימום כלשהו - טיגון, אפייה או בישול.
ישראל היום
משרדי
הבריאות והחקלאות פסלו לשיווק ביצים מארבעה לולים, לאחר שבבדיקה שגרתית התגלו
ריכוזים גבוהים של דיוקסינים - חומרים רעילים ומסרטנים - בריכוז גבוה מהמותר.
·
מיטל יסעור בית-אור
פורסם ב
24.04.2013 01:38
משרד הבריאות
ציינו שהעופות יושמדו וששיווק הביצים נאסר. כמו כן נמסר שאין חשש כי מי שאכל את הביצים
הללו נמצא בסכנה מיידית, משום שההשפעה של הדיוקסינים היא מהצטברות לאורך זמן בגוף האדם
ובכמויות גדולות בהרבה מאלו שנמצאו.
המשותף לארבעת
הלולים הוא מקור זהה של מזון לעופות, ונבדק חשד שמקור החשיפה של העופות לדיוקסינים
היה מהמזון.
דיוקסינים הם
חומרים מזהמים ורעילים שהם תוצרי לוואי של תהליכים תעשייתיים, למשל ייצור חומרי הדברה
או שריפת פסולת מוצקה, ושל תהליכים המתרחשים בטבע דוגמת שריפת יערות או התפרצות וולקנית.
משך חייהם ארוך והם נמצאים בקרקע, במים, באוויר וגם במזון ובגוף האדם. בכמות גדולה
דיוקסינים נחשבים לחומר מסרטן וכן עלולים לפגוע במערכת העצבים, בפוריות ועוד.
JPost.comBreaking News
High levels of toxic chemical dioxane found in chicken eggs By REUTERS
04/24/2013 09:53
The Ministry of Health has barred the marketing of eggs from four farms after high levels of the chemical dioxane were discovered, Israel Radio reported.
Increased exposure to the chemical may have carcinogenic effects. The ministry has opened an investigation and is investigating the food sources of the chickens as a possible source of the dioxane.
That's dioxin or maybe dioxine but I am not familiar with dioxane. I guess that is one of the drawbacks of radio news.
.
No comments:
Post a Comment